Xela part II - Reisverslag uit Quetzaltenango, Guatemala van kaat torfs - WaarBenJij.nu Xela part II - Reisverslag uit Quetzaltenango, Guatemala van kaat torfs - WaarBenJij.nu

Xela part II

Door: Kaat

Blijf op de hoogte en volg kaat

04 November 2008 | Guatemala, Quetzaltenango

Hola a todos!

Eerst en vooral nen dikke merci voor de vele reacties die op mijn vorige berichtje zijn gekomen :-) ! Kvind het heel fijn oms iets van jullie te horen.

Nu dinsdagavond (17.38u) en net terug van Caras Alegres. Ik heb nu mijn derde dag werken achter de rug en vind het echt super om met de Guatemalteekse chicos te spelen! Maar goed, ik zal even terug in de tijd gaan en iets vertellen over mijn voorbije week. Vorige week maandag nadat ik mijn bericht had gepost ben ik naar el Cuartito (volgens de Lonely Planet de hipste bar van Xela) gegaan om de Caras-mensen te ontmoeten en mee een programma uit te denken voor de komende week. Was een heel gezellige avond en veel aardige (het Hollands begint de kop al op te steken ?!) mensen ontmoet. Dinsdagnamiddag ben ik mee gaan koken in Caras om al een eerste keer kennis te maken met de school en de kinderen. Loes en ik hebben een geslaagde groentensoep met ballekes en kruidenbroodjes gebrouwen! De volgende dag zijn Daniëlle en ik gaan shoppen in de plaatselijke Wijnegem Shoppingcenter en heb onderandere een jeans van 30 Q (3eur) aan de haak geslagen :-). Omdat het hier overdag altijd stikheet is hadden we enkel een kleedje aan en als we rond 18u terug naar huis gingen waren we volledig bevroren en keken de Guatemalteken ons aan alsof we in onze bikini op de Noordpool rondliepen :-) ! Maar superhard gelachen, vooral met Vlaamse versus Nederlandse uitspraken die toch wel echt verschillend blijken te zijn! Die avond zijn we met de groep van Caras naar een Indische benefietavond van Entre Mundos gegaan. (Entre Mundos is een soort hippie-organisatie die activiteiten voor vrijwilligers organiseert.) Nadat de electriciteitcrisis die heel Xela gedurende 3 uur had geteisterd was opgelost, werden we volgestoken met Tikka Massala, Indische (?) frigoles en allerlei slaatjes voor de mooie prijs van 5euro! Het eten werd trouwens geserveerd op een megagroot bananenblad ipv een bord; best wel origineel en geen afwas!
Donderdagnamiddag (na mijn dagelijkse Spaamse les die trouwens ook heel leuk is!) zijn we met drie vriendinnen en een gids een trip gaan maken naar Los Vahos. We hebben echt een prachtige wandeling gemaakt met een supermooi uitzicht over de hele stad (en natuurlijk was mijn fototoestel...plat). Onze klim naar boven werd beloond met een bezoek aan de vulkanische sauna 'Los Vahos'. Zalig relaxerend èn puur natuur maar zeer basic :-) : twee stenen bunkertjes (ze hadden wel wat weg van een gaskamer) die gebouwd zijn op de vulkaan en daardoor een heerlijk sauna/stoombad-effect gaven! We hadden onderweg eucalyptusbladeren geraapt om in de sauna te leggen, zaaalig!!
's Avonds om 9 uur was mijn pijp uit en ben gewoon met kleren & licht aan in slaap gevallen op bed...

El fin de Semana (weekend):
Vrijdagavond was het 'La noche de brujas' (Halloween) en dat wordt hier uiteraard gevierd! Na de middag ben ik op mijn eentje naar een marktje in de buurt gewandeld om verkleedgerief op de kop te tikken. s Avonds afgesproken met Loes en Chantal in Casa Argentina (waar ze wonen)om ons klaar te maken voor het fest. Goe gelachen, goe verkleed, en goe gefeest in discotheken La Parranda en La Rumba (ze hebben hier ook een La Roca btw)... Heb beslist dat ik dringend salsalessen moet gaan volgen om de jongens van hier blauwe tenen te besparen :-D !

Zaterdagvoormiddag ben ik met Truus en Nienke (al die Hollandse namen :-)) naar het kerkhof geweest. 1 november is 'día de los Santos' en de 2de 'dia de los Muertes' ... Weeral redenen om te feesten dus! Het park waarin het kerkhof gelegen is ('parque Calvario', daar ben ik nu ook trouwens) was bezaaid met honderden bloemen-, eet- en vliegerkraampjes. Op het kerkhof zelf stonden ijskarren en muziekgroepjes en honderden mensen waren druk in de weer om de graven van hun geliefden in de bloemetjes te zetten. Kinderen waren massaal aan het vliegeren omdat op het kerkhof hun vliegers niet in de electriciteitsdraden kunnen blijven hangen (wat in de stad wel het geval is natuurlijk). Supervreemd zicht: graven in alle maten en kleuren en dat met vulkaan Santa Maria op de achtergrond. Prachtig gewoon. 1 en 2 november zijn trouwens de enige twee dagen in het jaar dat het veilig is om als tourist op het kerkhof te gaan rondhangen omdat er zoveel ambiance is, chance dat we dat hebben kunnen meepikken dus !!
Zaterdagmiddag heb ik de typische 1 novembermaaltijd van Guatemala gekregen: La Fiambre (heel uitgebreide salade met minstens vijf soorten vlees en kaas en superveel groenten). Dit doet me er trouwens aan denken dat ik nog niet heb gezegd hoe heeerrrlijk het eten in mijn gastgezin is !!! (slecht voor de lijn dus :-S)
Zaterdagavond samen met Loes en Chantal gekookt en 's avonds in het caféke The Blue Angel film gaan kijken in de zetel, zalig chillavondje dus.

Zondag rondgehangen in het Parque Cemtral want er was een grote Mayamarkt waar ik een draagtas, een rok, een armbandje en een kettingske heb gekocht (zo mooi allemaal en zo goedkoop, ik word hier koopziek denkik). s Middags bergje in de buurt beklommen en boven gaan eten in de tuin van een restaurantje, dikke feest en supermooi weer! Savonds weer op restaurant (schandalig ik weet het, gaan eten bij Sabor de India, beste Indische food ooit geproefd!!

Oeioei het is ne lange post aant worden en dat maar van 1 week... Kga int vervolg toch beetje moeten inbinden denkik want nu zijn er nog dingen die ik nie heb kunnen vertellen :-) ...
Deze week hele week les van 8 tot 13 en Caras Alegres van 14 tot 17. Dodelijk vermoeiend wel, zeker als er s avonds ook nog iets leuk opt programma staat.. Volgend weekend met Loes, Hanneke en Daniëlle voor drie dagen naar Antigua, een prachtig stadje op een vijftal uur rijden van hier.

Ga nu stillekesaan terug naar huis want het avondeten zal wel bijna gereed zijn. Tot de volgende keer!

PS: Als er nieuwtjes zijn zeker hier posten of mailen, tis altijd tof om op de hoogte te zijn van wat er op het thuisfront gebeurd ;-)

XXX

• 05 November 2008 - 10:56

Merel:

Amai Kaat, dat klinkt allemaal zo mooi en ongelofelijk...ik heb echt zin om op het eerste vliegtuig richting Guatemala te springen!!

Hier niks nieuws te melden: ik kan u beschrijvingen geven over het mistige weer, het uitzicht dat we van op dijken en vesten hebben, de typische feestjes in swing en vosmolen...maar die verdwijnen in het niets tegenover uw prachtige en leuke verhalen :-)!!

Groetjes aan de Hollandse babes!

dikke kus

Merel
    xxx

• 05 November 2008 - 17:01

Steffi:

Wooooow Kaatje klinkt echt super leuk!!!Ge zit daar precies wel echt ni stil e?Hier verloopt alles zijn normale gangetje!!!Wel wat verhalen, die ik op onze kernsite zal posten ;)
    dus zeker daar gaan kijken e!!!

Kzal er is meteen aan beginnen.

Miss you!! :)

• 05 November 2008 - 17:12

Papa:

hey schattie,

t doet ons zoveel deugd te horen dat je zo gelukkig bent: het lijkt wel één reuze jeugdkamp! Geniet maar met volle teugen; t is om er jaloers op te worden anderzijds: je moet het maar doen: zo helemaal alleen de wijde wereld intrekken...van mij heb je dat niet echt, denk ik...xxxxxxxxxxxxxxx

• 05 November 2008 - 19:13

Lise:

liefste kate,

Na het lezen van uw berichten ben ik nog meer jaloers als bij onzen opa. Het ziet er fantastisch uit en ik denk dat hoe langer je daar blijft hoe zaliger het zal worden en hoe moeilijker we u hier terug in België gaan krijgen. Leer veel Spaans dan kunnen we snel terug op stap een moooie latijns amerikaanse band aan de haak slaan met een fles cava en druiven.

Geniet ervan.
    We missen u hier!

kus
    lise

• 05 November 2008 - 19:33

Annelies:

Wauw!!! klinkt echt zalig allemaal!!! Vooral jaloers op die natuurlijk sauna, heb ik ook wel zin in :)
    Echt super dat het daar zo leuk is en da ge al zoveel vrienden hebt gemaakt, wou dak daar ook was precies!

Hier in lier-city idd niet veel nieuws, stage gaat nog altijd door (niet altijd met evenveel zin), juist weekendje ardennen met het gezinnetje achter de rug en zondagavond nog eens feestje leuven meegemaakt :-D

Hele dikke kus! xxx

• 05 November 2008 - 20:14

Annelies Van Com. ;):

Dag Kaatje!

Super om te horen dat 't daar zo goed gaat! Vind 't zalig om via je blog een beetje te kunnen meegenieten van je avonturen...

Hier in België alles dik in orde! Mijn opleiding is nog altijd superleuk... Morgenavond gaan we bijvoorbeeld naar de boekenbeurs voor een reportage. Daarna ga ik lekker op stap met uw vriendinnen. Ik was gisteren een beetje eenzaam en ik dacht: 'potverdikke, waar zit iedereen?!' Dan heb ik naar Eva gestuurd om te horen of ze al terug was en naar Steffi of ze iets wilde gaan drinken. Bijgevolg ga ik morgen met Steffi, Violet en ik denk uw zusje ook, op stap. Met Eva heb ik volgende woensdag afgesproken! Ze heeft ook een zalige reis gehad. Nu moet ik dus enkel Nadia nog eens bellen en ik ben rond... ;)

Wat mijn stage betreft, ook nog goed nieuws... Mag bij Radio 1 aan de slag. Eerst 5 weken Mezzo, programma van Ruth Joos (deed vroeger Mekka op Stubru) en daarna 5 weken Peeters & Pichal. Ik heb er alleszins héél veel zin in! 't Enige minder goeie nieuws is dat ik ook opnieuw aan een thesis mag beginnen... Ieuuuuuw!

Seg madam, kodak plat! Weer typisch eh... Hoe is 't met je gsm, leeft die nog?! ;)

Geniet nog van alles wat je daar meemaakt! Ik ben alleszins stikjaloers...

Tot snel!
    Dikke zoen

Annelies

• 05 November 2008 - 20:17

Annelies Van Com.:

P.S.: We love you mate!

• 05 November 2008 - 23:24

Violette:

Ik kan hier nog weinig origineel zeggen, behalve dat ik ook jaloers ben op uw leventje daar en op uw moed om uw droom uit te laten komen! RESPECT mate! mijn nieutwjes zijn ook gepost op facebook ;-)
    ciaoooo xxxxxxxxxxx

• 10 November 2008 - 16:44

Myrthe:

Dag allerliefste kaat!

amaaai, hoe zalig het daar wel ni?! Leuven is maar een saaie boel tegenover al die zuiderse avonturen van u! Ok,niet saai, maar wel saaier. En typischer. In Leuven is alles top! Vandaag maken we voor een keer wél de brug. Vanavond ga ik met Vio en den toine op de lappen. Al goe gefest hier, maar die verhalen zullen u al wel ter ore gebracht zijn. We zijn dit weekend ook op KSA-weekend geweest, wat ook heel leuk was. Dus,zoals ge ziet, weinig nieuws onder de Belgische zon.
    Nog veeeel plezier daar!

Dikke zoenen!

• 11 November 2008 - 18:28

Teske:

Hey Kaat!

Wat een geweldige foto's die ik net op facebook heb kunnen bewonderen! Amaai amaai, hoe zalig is da daar?! En je kamertje valt precies toch ook wel goed mee, had me daar al vanalles bij voorgesteld :-) En het gezelschap ziet er ook erg leuk uit, ik vrees er al voor, jij gaat niet meer willen terugkomen hé ;-)

• 12 November 2008 - 17:11

Sarah:

dag lieve kate!!!onder het motto beter laat dan nooit, hier mijn eerste berichtje...(wat problemen gehad met internetaansluiting hier in Italië)...wauw...amaai al uw avonturen klinken echt zalig, hemels gewoon, kheb juist uw foto's bekeken en das zo surrealistisch gewoon, echt geniet ervan, maar zo te horen is dat ook al geen probleem, hihi, ja een zuchtje jaloezie is er bij mij toch ook...langs mijne kant geen nieuwtjes, ik amuseer mij hier in Italië(Italiaanse mannen zijn inderdaad wel écht mooi), en mijne mooiste komt morgen naar hier, dus geen klachten...blijf ons op de hoogte houden en voorzichtig è, dikke kussen
    sarah
    x..

• 14 November 2008 - 16:36

Barbara:

Dag kaatje,

Ik ga het weer zeggen : maar ik moest toch weer schreeuwen zeker....
    Je weet ondertussen wel waarom hé (zie vorige mail)

Tis daar precies heel plezant, veel eten - veel feesten.

Uwen opa en Linda waren bij ons op bezoek afgelopen zaterdag.
    Ook mijn mama en papa (ken uw familie .... dus Nonkel ? en tante ?) waren erbij en Myriam & Albert.
    Superavond hoor met al die mensen.
    We hebben natuurlijk ook over jou gepraat! En den opa weer zo fier als een varken op zijn kleindochter.
    Enfin tot gauw hé.

Barbara.

• 14 November 2008 - 16:38

Barbara:

Tip van thuisblijver :
    Als je eens heel veel tijd hebt, is het leuk om eens wat foto's te posten!

Kus
    Barbara.

• 11 December 2008 - 10:54

Evelien:

Wat een mooie afsluiter van het caras tijdperk!! :)Het klinkt weer allemaal zalig wat je daar aan't doen bent! Nu op naar het volgende deel van de reis en binnen een paar delen komt mijn deel :d! 'k Wou dat het al zo ver was en 'k hoop dat Chili zo mooi is als dat gij guatemala beschrijft! Maar eerst nog 6 examentjes afwerken... Het was weer fijn om u gisteren op msn nog even te zien, amuseert u daar nog goed in Honduras!!
    xXXXxxXXXXX